Landskab:

Æbelø er en 209 ha stor ø i Kattegat, 4 km fra den nordfynske kyst. Øen dukkede op for omkring 9.000 år siden, da havet trak sig tilbage efter sidste istid. Øen består af jord og plastisk ler, der får skrænterne til at skride ned i havet.

Natur:

Øen byder på slette, skov, mose og smukke strande. Der er dådyr og mufloner, mere end 1.000 forskellige insekter og mere end 170 forskellige fuglearter. Havørnen har ynglet på øen siden 2011.

Historie:

Æbelø har været besøgt siden stenalderen. Fra 1600-tallet var der landbrug og en lille by med skole. I 1930’erne blev der gravet grus til Lillebæltsbroen. Men fra 1960’erne var de fleste beboere væk, og øen blev brugt til jagt. Siden 1995 er der gennemført en naturgenopretning af øen. Nåleskov og vildthegn er fjernet, vandhuller er renset op, og bøgeskoven får lov at forblive urørt.

Stier:

Der er stier, der fører dig rundt på hele øen. Turen omkring hele øen er ca. 7 km. lang.

Ejer:

Æbelø er ejet af Aage V. Jensen Naturfond. Øen er fredet, og man skal gå på stierne eller i strandkanten, hunde skal føres i snor, og man må ikke overnatte.

Læs mere:

Læs mere om Æbelø på visitnordfyn.dk

Sådan kommer du frem:

Der er parkeringsplads på Lindøhoved ved Jersore. Fra parkeringspladsen går I ca. 1,5 km. gennem vand, til I når Æbeløholm, den lille ø før Æbelø. Herfra er der ca. 2 km til selve Æbelø. Har I kano, kajak eller robåd, kan I også sejle til øen.

Målgruppe:

Turen er ikke egnet for bevægelseshæmmede. Mindre børn kan evt. medbringes i gummibåd.

Fakta:

HUSK at tjekke tidevandstabel inden turen på visitnordfyn.dk eller dmi.dk.

Øen er øde, så I skal selv medbringe mad, vand og affaldsposer.

Husk kikkert!

Det er en god idé at have sandaler eller gamle kondisko på til turen gennem vandet.


Skrevet af: Ina Vildbæk Larsen, Nordfyns Erhverv og Turisme